• Lees
  • HR-Professionals
  • Medewerker
  • Leidinggevende
5m 18/08/2023

Waarom een psycholoog of coach bezoeken altijd een goed idee is

Als je goed in je vel zit, is therapie waarschijnlijk niet waar je aan denkt. Daarbij lijkt het nog altijd een onderwerp te zijn dat liever vermeden wordt. Toch kan juist die stap buiten je comfortzone een grote verrijking zijn. Vergelijk het met fysieke gezondheid: het hanteren van een gezonde leefstijl houd je lichaam in goede staat. Waarom dan niet een check-up voor je mentale gezondheid bij een coach of psycholoog? We lichten de voordelen ervan toe.

 

Lees in deze blog over:

  • Redenen om in therapie te gaan
  • Een coach of psycholoog: welke keuze maak ik?
  • De eerste therapiesessie
  • Hoe vind ik een juiste behandelaar?

 

 

Redenen om in therapie te gaan

 

Wat kan een bezoek aan een coach of psycholoog opleveren?

 

 

1. Vernieuwde inzichten

Een bezoek aan een psycholoog of coach kan je nét dat inzicht geven dat je in staat stelt om het beste uit jezelf te halen. Met een frisse blik te kijken naar jezelf. Zo kun je achter onbewuste gedragspatronen komen die je (werk)geluk in de weg staan. Ook kun je meer bewustzijn ontwikkelen over bijvoorbeeld je manieren van denken, (vermijdend) gedrag en communicatiestijl. Je leert te begrijpen welke huidige patronen je goed en minder goed dienen.

 

2. Meer (werk)geluk

Samen met een psycholoog of coach kun je nagaan wat jou écht gelukkig maakt en daar je focus op leggen. Zo kun je zicht krijgen op jouw energiegevers en energievreters. Door het aanpakken van belemmeringen en het identificeren van bronnen van vreugde, houd jij aandacht op wat voor jou belangrijk is.

 

 

3. Persoonlijke ontwikkeling

Door in therapie te gaan en inzichten op te doen over jezelf en je gedrag, kan inspiratie voor nieuw gedrag ontstaan. Therapie levert een directe bijdrage aan persoonlijke ontwikkeling, omdat het meestal aanzet tot verandering. Je ontwikkelt meer kennis over je persoonlijkheid.

 

 

4. Grotere weerbaarheid

Coaching of psychologie kan je leren om op verschillende manieren te denken en relativeren. Je coach of psycholoog houdt een spiegel voor en daagt uit om nieuwe positieve gewoonten te starten volgens depositieve psychologie. Dit vergroot je mentale weerbaarheid en kan ervoor zorgen dat jij steviger in je schoenen staat.

 

 

5. Meer richting

Een coach of psycholoog kan jou helpen om doelen te stellen. De doelen geven een focus op datgene dat echt belangrijk is voor jou. Bovendien helpt het bij concrete stappen zetten om dichterbij het doel te komen.

 

Herken je de behoefte aan (een van) bovenstaande punten bij jezelf, dan is het zeker niet verkeerd om een bezoek aan een psycholoog of coach te overwegen.

Een coach of psycholoog: welke keuze maak ik?

 

De keuze voor een coach of psycholoog is afhankelijk van de hulp die je nodig hebt en de ernst van de mentale klachten die er spelen. Ieder persoon is uniek, dus mentale zorg ook. We lichten het verschil tussen psychologie en coaching toe.

 

 

 

Psychologie

 

Een psycholoog helpt bij psychische uitdagingen of bij het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis. Een psycholoog kijkt samen met jou naar de uitdagingen en zoekt samen met jou een oplossing. Een psycholoog helpt bijvoorbeeld met het doorbreken van gedachtepatronen met bepaalde behandelvormen als CGT (Cognitieve GedragsTherapie) – of helpt trauma’s te verwerken met EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Bij psychologische trajecten komen mentale uitdagingen aan bod die doorgaans meer tijd en behandelvormen vragen in vergelijking met coaching.

 

Coaching

 

Een coach helpt in het verbeteren van een levenssituatie door middel van begeleiding. De coach helpt je bijvoorbeeld met een betere balans tussen werk en privé te bereiken, of geeft je handvatten voor een beter stressmanagement. Een coach houdt zich daarbij voornamelijk met het heden en de toekomst bezig.

 

 

Onderzoeken

 

SpecialistenNet’s specialisten voeren diverse onderzoeken uit die jou kunnen helpen met je verdere loopbaan, of het inzichtelijk krijgen welke beperkingen je hebt en wat je daarnaast nog wel kan doen. Een psychodiagnostisch onderzoek, loopbaanonderzoek of neuropsychologisch onderzoek na bijvoorbeeld onderzoek of ingrijpende ziekte stelt jou in staat om (weer) mentaal gezond aan het werk te gaan.

 

De eerste therapiesessie

 

Voor het eerst naar een psycholoog of coach? Dat kan best spannend zijn, maar maak je vooral geen zorgen. Voorafgaand heb je als het goed is een aantal vragenlijsten ingevuld, die jouw psycholoog of coach tijdens de eerste sessie met jou gaat bespreken. Je hoeft niet direct je hele ziel en zaligheid op tafel te gooien. Nu is het juist tijd voor jouw psycholoog of coach om jou beter te leren kennen. Meer weten? Lees in ons eerdere blog wat je van je eerste therapiesessie kunt verwachten.

 

Hoe vind ik een juiste behandelaar?

 

Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan een goede match tussen psycholoog/coach en cliënt. Allereerst moet er een passende behandelvorm geboden worden voor de hulpvraag. Daarnaast is de band tussen behandelaar en cliënt gebaseerd op onderling vertrouwen, een persoonlijke klik en een veilige omgeving.

 

 

Behandelaar bij SpecialistenNet

 


Bij 
SpecialistenNet hechten we veel waarde aan de juiste match. Want als je niet lekker in je vel zit, wil je goede hulp dat voor jou op maat is gemaakt. Met een netwerk van 110+ specialisten is de juiste hulp altijd dichtbij. Zodra we een specialist hebben gevonden die aansluit bij jouw wensen en voorkeuren, plannen we een intakegesprek in voor een kennismaking. Bekijk waar wij hulp bij bieden.

 

Vind je dit artikel interessant? Abonneer je op onze LinkedIn nieuwsbrief en ontvang wekelijks vergelijkbare content rechtstreeks in je mailbox!

Bekijk ook:

  • Gaslighting: de impact van manipulatie in werksituaties

    Lees meer
  • Wake Up Call #4: Gedrag veranderen

    Lees meer
  • Wake Up Call #3: Beginners mind

    Lees meer
Created by Bureau ZIGZAG